Exclusief interview met Oostendse ex-ereburgerbenoemer

Arno Hintjes blijkt al 15 ereburger te zijn van de stad Oostende zonder dat iemand er van afwist, ook de zanger zelf niet. De lijst met Oostendse ereburgers is op z’n minst bizar en onduidelijk te noemen. Onze onderzoeksjournalist Benoît Schillegeers zocht de man op die destijds verantwoordelijk was voor het benoemen van Oostendse ereburgers. Robert Maeterlinck (foto) ging in 2012 op pensioen maar was tot die tijd ereburgerbenoemer voor de stad.

Dag Robert. Of mag ik mijnheer Maeterlinck zeggen?
Het zal mij worst wezen al noemt u mij Mickey Mouse.

Over Mickey Mouse gesproken. Ook deze tekenfilmfiguur pronkt op de lijst van Oostendse ereburgers. Hoe komt dat?
Dat komt doordat ik mijnheer Mouse zelf op die lijst geplaatst heb. En terecht! Een muis die kan praten is toch heel bijzonder, nietwaar?

Verder zien we ook uw vader en moeder op die lijst staan. Wat hebben zij gedaan voor de stad om ereburger te mogen zijn?
Zij hebben de eerste ereburgerbenoemer van de stad Oostendse op de wereld gezet, wat een puike prestatie is me dunkt.

Ik kan me voorstellen dat u er in 2004 geen graten in zag om Moeammar al-Qadhafi het ereburgerschap te schenken maar moest die ondertussen niet verwijderd worden van die lijst?
In april van dat jaar bezocht de man ons land en tijdens een toevallige ontmoeting was hij zo vriendelijk om mij 10.000 euro te geven in ruil voor het ereburgerschap. Da’s toch sympathiek?

Is dat geen steekpenning of omkoperij?
Dienstmeisjes kregen in de 17e eeuw steekpenningen om geparfumeerde liefdesbrieven onder het juiste hoofdkussen te leggen. Kan het nog romantischer? Ik dacht het niet!

Wat doet Minoe, de poes van uw buurvrouw op die lijst?
Geen idee! Wat doet een poes zoal? Wie zal het zeggen?

Hoe komt het dat niemand van het stadsbestuur en ook Arno zelf niet op de hoogte waren van zijn ereburgerschap, en dit gedurende 15 jaar?
Wat? Is die al 15 jaar ereburger? Geen idee hoe en waarom die Brusselaar op de lijst geraakt is! Dat moet een fout geweest zijn die ik op een maandagochtend over het hoofd gezien heb. U moet weten dat mijn echtgenote en ik steeds gingen rami-bridgen de zondagavond en dan kon het wel eens laat worden. Vooral als we verloren want mijn echtgenote kon niet tegen haar verlies en dan moest ik haar telkens uit het politiekantoor gaan halen met een stuk in mijn kraag. Dat waren nog eens tijden.

Wie was de laatste persoon die u het Oostendse ereburgerschap gaf?
Nogal wiedes dat ik mezelf die eer geschonken heb. Als zoon van twee ereburgers is het logisch om zelf ook ereburger te zijn.

Dank voor dit interview.
Goed! Dan ga ik nu eerst mijn vrouw uit de bak gaan halen want we zijn wezen rami-bridgen gisterenavond.

Nog geen reacties.

Plaats een Reactie