Hoogleraar pleit voor wereldwijd referendum

De wereldvermaarde Oostendse hoogleraar internationale betrekkingen Bert Sanders junior (op de foto links en ook geen familie van Dylan Sanders van het Oostendse rap-duo Kleine Sanders, nvdr.) komt met het bijzonder plan voor een wereldwijd referendum over Catalonië.

Bert Sanders junior: ‘Klopt!’

Na een referendum besliste de Catalaanse regering om de onafhankelijk uit te roepen, wat dan weer voor een tegenreactie zorgde van de Spaanse regering die dit niet erkent en bijgevolg het volledige bestuur van de regio in eigen handen neemt.

Bert Sanders junior: ‘Ik spreek me niet uit als voor- of tegenstander van de Catalaanse onafhankelijkheid maar het ik moet wel vaststellen dat het de wil is van de bevolking aldaar. Dat de internationale gemeenschap zich zomaar achter de Spaanse regering schaart vind ik zorgwekkend en weinig democratisch.’

Daarom pleit de hoogleraar voor meerdere referenda: ‘Eerst moet elke land een referendum houden over het wel of niet erkennen van de Catalaanse onafhankelijkheid. Vervolgens moeten de Spaanse en Catalaanse burgers beslissen of ze de uitslagen van die referenda erkennen. En dan moet elk land opnieuw een referendum houden om te zien of ze de uitslagen van die referenda erkennen en als de Catalanen op hun beurt dan weer over die resultaten stemmen dan weten we hoe ver we staan en wat we ermee moeten aanvangen.’

Bert Sanders junior heeft zijn plan voorgelegd aan de Verenigde Naties omdat het volgens hem de eenvoudigste manier is om uit deze impasse te raken.

‘De Verenigde Naties hebben al laten weten dat ze mijn plan niet slecht vinden maar ze weten niet of zoiets wel kan. Daarom heb ik ze voorgesteld om eerst wereldwijd een referendum te houden over mijn voorstel, ‘ besluit Bert Sanders junior.

Nog geen reacties.

Plaats een Reactie