Nog geen Nederlandse les in Oostendse winkels

Sinds kort kunnen anderstaligen hun Nederlands oefenen in de winkels van De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne. De winkeliers die een sticker (foto) aan hun raam kleven beloven om geen dialect te spreken en niet onmiddellijk op een andere taal over te schakelen.

Regina Wallens die in Oostende een boetiek uitbaat wil dat het Oostendse stadsbestuur ook deelneemt aan dit initiatief: ‘Ik zou willen dat het Oostendse stadsbestuur ook deelneemt aan dit initiatief.’

De burgemeester vindt het initiatief op zich niet slecht maar stelt wel twee voorwaarden alvorens een eventuele deelname op tafel te leggen.

Burgemeester Jogan Vande Lanotte (SP.A): ‘Ten eerste moet de tafel opheruimd worden want die ligt nu vol met andere dossiers. Ten tweede wil ik dat bij het Nederlands, dat in de winkels onderwezen zal worden, het typische West-Vlaamse karakter begouden blijft en de “g” “h” blijft en de “h” de “g”.’

De onderwijsvakbonden zijn tegen dit project omdat de ondernemers hier een verbogen agenda zouden hebben.

‘Die winkeliers willen dit alleen maar doen om als onderwijzer gezien te worden en op die manier aanspraak te kunnen maken op de erkenning van zwaar beroep,’ laat hun woordvoer optekenen.

Het mag duidelijk zijn dat de lessen Nederlands in de Oostendse winkels nog niet voor morgen zullen zijn. En als u de voorgaande zin morgen opnieuw leest, ook niet voor overmorgen.

Nog geen reacties.

Plaats een Reactie