Poezen voortaan aan leiband

De Vlaamse regering is een tijd geleden de strijd aangegaan om het aantal zwerfkatten drastisch te doen afnemen.

Zo is het al enkele jaren verplicht om je kat van een Cat-ID te voorzien, een chip waarmee te zien is wie de eigenaar is van de kat. Een tweede maatregel is dat alle katten, geboren na 1 september 2014, verplicht gesteriliseerd of gecastreerd moeten zijn tegen 1 januari 2020.

Daarnaast moeten alle Vlaamse steden en gemeenten een kattenplan opstellen om het probleem van de zwerfkatten lokaal aan te pakken. Met uitzondering van Ieper die als ‘kattenstad’ een gunstmaatregel geniet.

Het Oostendse stadsbestuur heeft nu zo’n kattenplan uitgewerkt waarbij vooral de verplichting om katten aan de leiband uit te laten uit het oog springt. De stad liet een studie uitvoeren waaruit bleek dat hondeneigenaars al jarenlang leibanden gebruiken en dat dit een gunstig effect heeft voor mens en dier. Het is trouwens Willem van Oranje die de leiband bedacht toen hij zich op een regenachtige dag verveelde.

Schepen van Dierenwelzijn Silke Beirens (Groen): “Zo’n beslissing is niet van de poes. Want katteneigenaars zijn doorgaans geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken. Maar uiteindelijk zal het wel snel aanvaard worden, net als de belastingen toen die door de Romeinen ingevoerd werden.”

Vanaf 1 januari 2020 mogen katten op het grondgebied Oostende niet langer los lopen maar moeten ze aan de leiband uitgelaten worden. Wel komen er bepaalde kattenzone’s bij op het strand en enkele kattenloopweides. Wiens kat dan nog los loopt riskeert een straf waarbij 30 KitKat’s in een half uur dienen verorberd te worden.

Katten die los lopen en geen chip hebben zullen gevangen genomen worden en uitgevoerd naar de Griekse stad Pavlos Melas waar er een nijpend tekort heerst aan zwerfkatten.

Nog geen reacties.

Plaats een Reactie