Proefproject minder vlees- en visconsumptie in Oostende

De Vlaamse overheid heeft Oostende gekozen om er een proefproject te houden waarbij de consumptie van vlees en vis minimaal gehalveerd moet worden.

De consumptie van vlees en vis lijkt belastend te zijn voor het milieu maar om te weten in welke mate en wat er tegen te doen dringt zich het proefproject Minus op dat geleid zal worden door hoogleraar in milieuwetenschappen Karel Koolraap.

Karel Koolraap: ‘Vanaf september wordt de mogelijkheid om vlees en vis te eten beperkt in Oostende en daarvoor hebben wij een uniek systeem bedacht.’

Gedurende een jaar zullen enkel inwoners die een even huisnummer hebben op even kalenderdagen vis of vlees mogen eten, op oneven kalenderdagen is het de beurt aan inwoners met een oneven huisnummer.

Karel Koolraap: ‘Op die manier kunnen wij de consumptie gedurende een jaar halveren.’

De controle zal simpel zijn. Wie vlees of vis koopt in de winkel zal zich moeten legitimeren alvorens tot aankoop over te kunnen gaan. Verder zullen GAS-ambtenaren uitgerust worden met een crepituscoop dat de winden van de Oostendenaars zal analyseren om te zien wat ze daags voordien gegeten hebben. Overtreders riskeren een geldboete van 150 euro.

Het is de bedoeling om het project Minus nadien in heel Vlaanderen toe te passen. ‘Klopt! Maar als blijkt dat de resultaten vlees noch vis zijn zal het project afgevoerd worden,’ besluit Karel Koolraap.

Nog geen reacties.

Plaats een Reactie