Vandalisme erkend als kunstvorm

De rechtbank heeft gisteren de 28-jarige G.M. uit het Noord-Franse Rijsel vrijgesproken nadat de stad Oostende hem aangeklaagd had wegens het vernielen van stadsmeubilair in de stad.

Op de nacht van 15 op 16 oktober vorig jaar vernielde G.M. in een dronken bui enkele zitbanken en vuilnisbakken in de stad. Hij kon echter op heterdaad betrapt worden door de Oostendse politie. Er werd een PV opgesteld en de stad diende een klacht in.

De advocaat van de beklaagde wist de rechter er van te overtuigen dat zijn cliënt een nieuwe kunstvorm bedacht heeft en deze in de praktijk wilden toetsen. Het zou gaan om een cross-over van Dadaïsme en conceptuele kunst waarbij de kunstenaar (weliswaar onder invloed) opbjecten stuk maakt om er zo kunstobjecten van te maken.

De rechtbank volgde de verdediging maar ging niet in op de eis van een schadevergoeding door de stad Oostende omdat ze van mening is dat de stad in deze mede-eigenaar is van de kunstvoorwerpen.

Kunstkenner Benoît Schillegeers: ‘Bijzonder want door deze uitspraak hebben we er een nieuwe kunstvorm bij: het Vandalisme. Het woord zal dan ook in de Van Daele aangepast dienen te worden.’

Het stadsbestuur is enerzijds teleurgesteld dat de dader vrijuit gaat maar is tegelijkertijd zeer tevreden dat de nieuwe kunstvorm Vandalisme haar oorsprong kent in Oostende.

Gerechtelijk deskundige Benoït Schillegeers: ‘Anderzijds zou het vernietigen van deze uitspraak door een andere rechter op zich ook weer een vorm van Vandalisme zijn, dus is het jammer dat de stad niet in hoger beroep gaat.’

Nog geen reacties.

Plaats een Reactie